Les Trois Cols Materiel: demarreren kun je leren en hulp van een trein6 min read

door | Volle bak

Een 26ste plek tijdens de cyclo Les Trois Cols Materiel in het Centraal Massief. Alles eruit gehaald wat erin zat, tevreden met het resultaat! Cyclo-verslag over demarreren in de finale en hulp van een passerende trein.

Bram de Vrind
De Fietsjournalist

Bram de Vrind

De Fietsjournalist

Het parcours van deze klimcyclo voert vanaf de Rhônevallei naar de hellingen van het Centraal Massief (tot 800 meter), met beklimmingen tot 9 kilometer in lengte. Lengte van het parcours is 138 kilometer en onderweg zijn er bijna 3000 hoogtemeters te overwinnen. Samen met Sjoerd (zwarte koerstrui op de foto), Teun (witte koerstrui) en Thijs (niet op de foto) ben ik naar Frankrijk afgereisd voor een lang weekend fietsen.

We verzamelen ’s morgens met een lekker zonnetje in ontspannen sfeer in La Tour de Salvagny. Het startvak loopt pas een kwartier voor de start vol. Op z’n Frans wordt de cyclo een paar minuten te laat, iets na 8:45, in gang geschoten.

Vrijwel direct volgen twee beklimmingen, gescheiden door een korte afdaling. Er is relatief weinig stress in het peloton en ik kan me goed van voren positioneren. Op de tweede, lange klim gaat het hard maar niet boven m’n theewater; ik houd de kop van de koers in het vizier.

Beslissende klim

Maar na een lange afdaling volgt een steile klim die beslissend zal blijken. De voorste groep breekt en Sjoerd, Thijs en ik moeten passen. Met een groep van vijftien man rijden we het grootste deel van de cyclo door de prachtige heuvels van het Centraal Massief. De paar keer dat ik mijn blik niet op de weg of het wiel van mijn voorganger focus, denk ik: wat een prachtige omgeving voor een fietsvakantie.

Tegen het einde voel ik dat het wel wat harder kon. Naar de meet rijden met vijftien man met mijn frikandellensprint is natuurlijk geen optie. Tijd om te demarreren!

Passerende trein

In de finale liggen drie klimmetjes tot 2,5 kilometer. Op de eerste klim spring ik in het wiel van een paar sterke gasten die later helemaal niet met de cyclo blijken mee te doen 😅. We worden teruggehaald, maar een paar mindere goden zijn alvast gelost. Op de voorlaatste klim gaan er nog een paar overboord. Een passerende trein (de slagbomen beginnen tijdens onze passage van de spoorovergang te rinkelen) zorgt ervoor dat we ze sowieso niet terugzien.

Op de laatste klim ga ik all out, waarop ik nog met vijf ben. Die mij er uiteraard opleggen in de eindsprint. Maar al met al tevreden met het koersverloop. 26ste plek is terecht. Nog een overwinning: de afdalingen gingen zeer goed voor mijn doen. Wat dat betreft weer een stapje gezet!

Organisatie Les Trois Cols Materiel

Over de organisatie van de cyclo ben ik zeer te spreken; op vrijwel alle cruciale punten stonden seingevers en de route stond overal duidelijk aangegeven. Vier van vijf sterren dus.