Vuilnisbergen: fietsen over kunstmatige heuvels (kaart)8 min read

door | Tips & tricks

Het grootste deel van Nederland is zo plat als een pannenkoek. Maar vuilnisbelten en andere kunstmatige heuvels zijn er genoeg. Op deze kaart vind je een overzicht van Nederlandse ‘bergen’ die je kunt beklimmen met de fiets.  

Nederlandse bergen klimmen kaart vam berg col du vam
Bram de Vrind
De Fietsjournalist

Bram de Vrind

De Fietsjournalist

Fietsen over vuilnisbelten

Van de VAM-berg in Drenthe (48 meter) tot de Gulberg in Brabant (62 meter); je hoeft niet per se naar Zuid-Limburg of de Veluwe om te klimmen. Verspreid over Nederland liggen vele kunstmatige heuvels die te beklimmen zijn met de fiets. Sommige heuvels, zoals de VAM-Berg (Col du VAM) zijn via asfaltwegen bereikbaar met de racefiets, andere bulten zijn enkel te bedwingen met de mtb, crosser of gravelbike.

Klimgevoel

Het leuke aan fietsen over de Nederlandse bergen is dat ze je vaak het echte klimgevoel bezorgen. Je waant je even op de Cauberg of Camerig, vaak vlakbij huis. Het uitzicht op de top mag er vaak ook wezen. Met kilometers ver uitzicht over het vlakke land en 360 graden panorama’s.

Gulbergen nederlandse bergen kaart klimmen dak van brabant © Bram de Vrind kopie

Kaart met beklimmingen

Op deze kaart zijn inmiddels zo’n veertig fietsbare heuvels verzameld. Heb je een tip? Geef het door via de comments. Of stuur een mailtje naar: info@defietsjournalist.nl. Dan voeg ik de ‘berg’ toe aan de kaart. Let wel: alleen kunstmatige bulten, waarover je legaal mag fietsen worden toegevoegd. Het moet natuurlijk wel leuk en veilig blijven!

Kaart: fietsen over vuilnisbelten in Nederland

Brabantse bergen

Wil je een gave route over kunstmatige heuvels ofwel vuilnisbergen fietsen? Dan is de Brabantse Bergen route echt wat voor jou. Brabant kent nauwelijks natuurlijke hoogteverschillen, maar wel 600 verlaten stortplaatsen. Tijd voor een avontuurlijke CX-route over de ‘Brabantse bergen’. Vanuit Den Bosch worden vier bulten met elkaar verbonden: de Oude Baan bij Rosmalen (13 meter hoog), Werststeeg bij Berlicum (10 m), Vlagheide (37 m) en Gulbergen bij Nuenen, met 62 meter ook wel bekend als het Dak van Brabant. Op de route van 110 kilometer sprokkel je verdeeld over zo’n tien klimmetjes zo’n 300 hoogtemeters.

Nederlandse bergen vlagheide vuilnisbelt kaart klimmen