Review fietskoffer Thule RoundTrip Pro XT: het beste van twee werelden13 min read
Ga je op fietsvakantie met het vliegtuig en wil je je eigen fiets meenemen? De Thule RoundTrip Pro XT fietskoffer biedt uitkomst. Je krijgt er een handige montagestandaard en setje wieltassen als extraatje bij. De koffer is compact en opvouwbaar, maar dat heeft een prijs.


De Fietsjournalist

Bram de Vrind
De Fietsjournalist
Natuurlijk kun je een fiets huren als je met het vliegtuig op fietsvakantie gaat. Maar soms neem je liever je eigen karretje mee. Bijvoorbeeld als je een cyclosportieve rijdt waarin je maximaal wilt presteren. Of om geld te besparen wanneer je vliegt met een maatschappij die je fiets voor een habbekrats of gratis meeneemt (zoals Corendon).
Transportkarretje
In het verleden stonden vliegreizen met de fiets voor mij echter gelijk aan gedoe. De eerste jaren nam ik mijn fiets mee in een fietsdoos, waarbij het steeds de vraag was in welke staat mijn racer van de bagageband zou rollen. De bagagebehandelaars gaan niet altijd zachtzinnig met een fiets om. Ook het transport van de doos in combinatie met een rolkoffer zorgde voor een uitdaging – aangezien je een fietsdoos met twee handen moet vasthouden. Ik zette dan de fietsdoos op de rolkoffer die diende als transportkarretje. De koffer kukelde uiteraard bij elke drempel of oneffenheid om.

Later beschikte ik over een joekel van een fietskoffer. Ik hoefde niet langer met angst en beven bij de bagageband te wachten: de hardcase koffer bood voldoende bescherming. Maar het bakbeest zorgde nog altijd behoorlijk veel gesleep. Op het vliegveld trok ik veel bekijks. “Mommy, that’s the biggest suitcase I have ever seen!”, hoorde ik een jochie zeggen. De koffer was bovendien zo groot dat hij niet in de auto paste; ik kon niet naar een treinstation of vliegveld worden gebracht met de koffer. Hij nam ook veel ruimte bij opslag in ons bescheiden appartement.
Thule RoundTrip Pro XT
Thule beweert met de RoundTrip Pro XT een fietskoffer te hebben ontwikkeld die compact, maar toch stevig is. Het beste van twee werelden verenigd dus. Dat wil ik zien. Tijd om er één te onderwerpen aan een review.
De fietskoffer is met 8,6 kilo relatief licht en heeft opvouwbare beschermende zijpanelen. Je kunt die verwijderen waardoor de koffer ongeveer drievierde van zijn volume verliest en dus compact wordt voor opslag. Je steekt de panelen in de zijwanden van de koffer voor extra stevigheid. De fiets wordt verder beschermd tijdens het transport dankzij de nylon buitenkant. Na het inschuiven van de wanden is eigenlijk alleen nog de bovenzijde van de koffer ‘zacht’. De koffer heeft ingebouwde wielen en handgrepen voor gemakkelijk vervoer en manoeuvreerbaarheid.

Montagestandaard
Thule levert er twee extraatjes bij: nylon wieltassen voor het transport van je wielen (ook los van de fietskoffer te gebruiken) en een geïntegreerd frame annex montagestandaard waarop je je fiets na het transport in elkaar kunt zetten. Ingenieus bedacht van de Zweden.
Onder tijdsdruk zet ik de koffer in de morgen voor mijn vlucht op persreis naar Zwitserland in elkaar. Een goede stresstest voor de mate van gebruiksvriendelijkheid van de koffer. Als ik de koffer openrits, zie ik zakken vol onderdelen. Oei dat wordt een flinke puzzel. De handleiding biedt uitkomst. Je vouwt de wanden open en schuift er de drie meegeleverde poten in voor extra stevigheid. Deze poten gebruik je na aankomst voor het opzetten van de fietsstandaard. Dan schuif je de schotten in de wanden.

De montage
Je haalt het montageframe met een click uit de koffer. Daar monteer je vervolgens de fiets op. Het stuur moet worden losgeschroefd en het zadel en de trappers gaan eraf. Anders past de fiets niet in de koffer. De voorvork zet je vast met de snelspanners in een koker en twee doppen die je op het systeem monteert. Er zijn steekasadapters voor assen van 15 mm en 20 mm.
Het kofferframe is eenvoudig en praktisch op maat af te stellen. Met een riem klem je de onderbuis van je fietsframe aan de standaard. Het bottom bracket rust op een soort foamkussen. Dan click je het frame in de koffer. De wielen gaan in de wieltassen en steek je vervolgens aan weerszijden van de fiets in de koffer. Dan rits je de koffer dicht en bent klaar om te gaan. De eerste keer kost het inpakken me een half uur, de tweede keer nog maar een kwartier. Ik ben in ieder geval op tijd voor mijn vlucht.
Lopen relatief zwaar
De koffer heeft verschillende handvatten en is handzaam. Hij past makkelijk in de auto. Omdat de koffer slechts aan één zijde wieltjes heeft, moet je de fiets tijdens het lopen optillen. Dat maakt het lopen met de koffer relatief zwaar. Bij mij leidde het in ieder geval tot spierpijn in de schouders.
Eenmaal aangekomen in Zwitserland kan het lange wachten bij de bagageband beginnen. Heeft mijn fiets het overleefd? Maar de koffer rolt ongeschonden van de band. En als ik de koffer op mijn bestemming in de Zwitserse Alpen openrits, blijkt ook mijn fiets het transport zonder kleerscheuren te hebben doorstaan. De bergpassen lonken. Tijd om hem op te bouwen!
Monteren op ooghoogte
Ik schuif de drie poten uit de wanden en klik het montageframe uit de koffer. Ik monteer een voet op de drie poten en klik daar het frame op. Klaar is de montagestandaard. De ingenieuze standaard zorgt ervoor dat ik de fiets kan monteren op ooghoogte. Ik schuif het zadel op mijn frame, schroef het stuur vast en monteer de trappers. Dan click ik het fietsframe uit de montagestandaard en steek de wielen. Banden oppompen en ik ben klaar om te gaan! Dankzij de handige fietsstandaard heeft de montage ben ik binnen een kwartiertje ready to go. De standaard is niet alleen praktisch, maar verklaart ook het nut van de onderdelen die ik bij het inpakken niet heb gebruikt.
Het verdict:
De Thule RoundTrip Pro XT koffer is compact en relatief eenvoudig mee te nemen. Hij wordt compact voor opslag door het uitschuiven van de wanden. Handig als je in een appartement woont zoals ik. Uitgeschoven bieden de wanden dan weer extra stevigheid als je ermee gaan reizen.
De handzaamheid van de koffer heeft echter een prijs. Het fietsstuur moet worden gedemonteerd, net als je zadel en trappers. Mijn fiets (maat S) met vaste zadelpen paste erin, maar ik betwijfel of dat voor grotere maten ook geldt. De wanden bieden extra stevigheid, maar bieden natuurlijk minder bescherming dan een hardcase fietskoffer.
Over de opbouwstandaard ben ik lovend, zo niet lyrisch. Had ik al gemeld dat ik hem ingenieus en praktisch vind? Ja! De standaard is niet alleen handig om je fiets na afloop van de reis mee op te bouwen, maar zelfs ook als werkstandaard in huis. Zo heb je twee in een. Ook ben ik gecharmeerd van de wieltassen die Thule meelevert. Die komen ook los van het gebruik van de koffer van pas. Zo krijg je bij aankoop van de RoundTrip Pro XT niet alleen een koffer, maar ook een standaard en twee wieltassen cadeau. Gul volk die Zweden.
Technische specificaties:
- Maten: 126 x 29.9 x 89 cm
- Binnenmaten: 124 x 28 x 85 cm
- Gewicht: 8,6 kg
- Kleur Black/Cobalt
- Adviesprijs: €599,95
Over deze blog
Van Thule heb ik de RoundTrip Pro XT ontvangen voor een review. Zoals bij alle reviews op defietsjournalist.nl geeft de tekst mijn persoonlijke mening over het product weer en zijn er vooraf geen afspraken met de fabrikant gemaakt over de inhoud.
