Review Stages Gen 3 powermeter: supergebruiksvriendelijke tool voor effectievere trainingen12 min read

door | Reviews

Ben je op zoek naar een betrouwbare en voordelige powermeter om je training naar een (nog) hoger plan te brengen? Dan is een Stages Gen 3 powermeter wellicht een goede keuze. De nieuwe generatie powermeters is de nauwkeurigste en voordeligste die Stages ooit heeft gemaakt. Ik heb de Ultegra R8000 versie twee maanden getest en vond hem supergebruiksvriendelijk.
Bram de Vrind
De Fietsjournalist

Bram de Vrind

De Fietsjournalist

Wattagemeters waren tien jaar geleden eigenlijk alleen weggelegd voor wielrenners met een profcontract of diepe zakken. Een powermeter kostte toen al gauw 3000 euro. Het Amerikaanse Stages, ooit begonnen met spinningfietsen, zorgde in 2013 met de Gen 1 voor een prijsdoorbraak. Voor een vanafprijs van rond de 600 euro brachten ze een nauwkeurige powermeter op de markt tegen een veel lagere prijs.

Powermeter ‘boom’

“Wij begonnen de powermeter boom. We openden de markt voor de amateurwielrenner. Iedereen die er nu een wil kan er een krijgen”, vertelt Sales & Customer Support Manager Florian Grafmüller van Stages over de telefoon vanuit het Europese HQ in Kirchzarten. Vanuit het stadje in het Zwarte Woud vindt de distributie en klantenservice voor de Europese markt plaats.

Het geheim van Stages zit hem in de kleine unit op de crankarm. Deze unit meet de buiging van de crank als je er kracht op zet. Aan de hand daarvan berekent hij je vermogen. Je koopt bij Stages dus een gemodificeerde crankarm met unit. Je kunt kiezen voor alleen een linker crankarm, waarbij het wattage van je linkerbeen wordt verdubbeld voor het totaalwattage. Of je kiest voor een linker- en rechter crankarm met tweede unit, zodat je de exacte vermogensverhouding per been kunt aflezen. De wattagemeters van Stages zijn beschikbaar voor Shimano, Campagnolo, SRAM en andere merken.

Team Sky

Naast de lage prijs was ook het partnership met Team Sky voor Stages een doorbraak. Sinds 2015 rijden Chris Froome en zijn brigade met de Amerikaanse powermeters. Het beeld waarin Chris tijdens het klimmen naar de wattages op zijn fietscomputer staart, is iconisch voor het nieuwe wielrennen. “De samenwerking met Team Sky was super voor onze brand awareness. Ik kan niet zeggen hoeveel we extra verkochten, maar het zorgde zeker voor een stijging in de verkopen”, zei Florian. Hij kon nog niet zeggen of Sky ook volgend seizoen met Stages rijdt.

Stages heeft vorige winter zijn derde generatie powermeters gelanceerd. Bij Gen 2 had Stages al de behuizing van de unit verbeterd, zodat die beter bestand was tegen vocht. Grootste verbetering van Gen 3 is de acccuratie van de unit. Die ‘foutmarge’ is verlaagd van 2 naar 1,5 procent. Bovendien is het signaal van de powermeter versterkt, zodat hij ook te synchroniseren is met smartwatches en triatlon horloges. Stages heeft een ledlampje aan de unit toegevoegd, dat de eerste paar crankrotaties aan aangeeft of de batterij vol genoeg is (groen licht), leeg begint te raken (oranje) of snel moet worden vervangen (rood).

Prijs verlaagd

Last but not least is per 1 november de prijs van de powermeters met 10 procent verlaagd. Een Shimano 105 powermeter kost nu 499 euro, Ultegra 559 euro en Dura Ace 649 euro. “De Gen 3 powermeter is de beste vermogensmeter die we ooit hebben gebouwd. Voor de beste prijs die we ooit hebben geboden”, brengt Florian het mooi.

Eén van de redenen voor de prijsverlaging is de toegenomen concurrentie. Want inmiddels zijn er meer dan tien aanbieders van vermogensmeters op de markt. “De concurrentie is heviger dan drie jaar geleden. We worden gekopieerd. Merken zoals 4iiii doen bijvoorbeeld precies hetzelfde als wij”, aldus de customer support manager.

Om zich verder te onderscheiden investeert Stages verder in goede klantenservice. Florian: “We streven ernaar om garantiegevallen binnen een werkdag af te handelen. Als er een vermogensmeter binnenkomt, gaat er dus nog dezelfde dag een gerepareerde of nieuwe powermeter de deur uit. Als fietsliefhebbers weten we dat onze klanten hem snel weer nodig hebben om te trainen.”

De testperiode

De powermeter wordt op een zonnige septemberdag thuis afgeleverd. In de zwarte doos zit een gemodificeerde Shimano Ultegra R8000 crankarm met logo van Stages aan de voorkant en unit van de powermeter aan de binnenkant. Voor de ‘weight weenies’ onder ons: powermeter met unit is slechts 15 gram zwaarder dan een normale Ultegra R8000 crankarm. Dus voor het gewicht hoef je de aanschaf van deze meter niet te laten. De vermogensmeter komt verder zonder losse onderdeeltjes of andere bijkomstigheden.

De installatie van de powermeter gaat eenvoudig, zelfs voor iemand met twee linkerhanden zoals ik. Ik demonteer de linkercrank van de fiets en verwissel deze voor de crank met powermeter, die ik heb geactiveerd door de batterij te installeren. Als ik de trapper erop heb gedraaid is het tijd om de powermeter te pairen met mijn Wahoo fietscomputer. Ik activeer Bluetooth op mijn fietscomputer, draai een paar keer met de crank om de powermeter ‘wakker te maken’ en link het nieuwe apparaat aan mijn Wahoo. De powermeter fungeert ook meteen als cadansmeter.

Gave cockpit

Via de Wahoo app stel ik het hoofdscherm van mijn fietscomputer opnieuw in met snelheid, hartslag, wattage, cadans en gereden afstand. Gave cockpit! Tip: stel de weergave op je fietscomputer in op ‘gemiddeld wattage per 3 seconde’. Dat zorgt ervoor dat de wattages op je scherm minder verspringen ten opzichte van wattage per seconde.

Zoals met veel andere wattagemeters dien je het apparaat voor elke rit te kalibreren. Dat komt omdat externe factoren zoals temperatuurverschillen effect hebben op het apparaat. Je plaatst de linker crankarm daartoe in de verticale stand en kiest op je fietscomputer de optie kalibreren. Het kalibreren is in een handomdraai gebeurd en ging bij mij bijna altijd in een keer goed. Easy does it!

Supergebruiksvriendelijke powermeter

Tijdens de testperiode heeft de Stages powermeter zich bewezen als betrouwbaar en supergebruiksvriendelijk. Geen moment is het signaal weggevallen tijdens een training. Het kalibreren ging bijna altijd in een keer. Ook de batterijduur is goed. Volgens Stages kun je 200+ uur rijden op een CR3032 batterij. Tijdens de testperiode heeft de batterij in mijn exemplaar in ieder geval geen kik gegeven* (*zie update onderaan het artikel). Precies wat ik wil van een powermeter: dat ik er geen omkijken naar heb. Wel stribbelde mijn Wahoo zo nu en dan tegen. De fietscomputer gaf verschillende keren aan dat Wahoo een firmware update nodig heeft voor de powermeter. De app loopt echter vast als ik die probeer te downloaden. Vervelend, hoewel het het functioneren van de powermeter nooit heeft belet.

Het verdict

Stages is niet langer het enige merk dat relatief betaalbare powermeters maakt. Afgaande op mijn eigen ervaringen heeft het Amerikaanse bedrijf met haar derde generatie powermeters de zaakjes in ieder geval goed op orde. De Gen 3 powermeter is makkelijk te installeren, accuraat, betrouwbaar en supergebruiksvriendelijk. Kortom: een goede optie voor iedereen die de komende jaren zoals Chris Froome en de andere Skybots wil trainen.

GEN 3 STAGES POWER L | ULTEGRA R8000 specificaties:

  • Nauwkeurigheid: ± 1.5%
  • Gewicht: 15 gram extra ten opzichte van standaard Ultegra crankarm
  • Batterijduur: 200+ uur (batterij: CR2032), volgens fabrikant
  • Power bereik (Watt): 0 tot 5000
  • Cadans bereik (rpm): 10-220
  • Beschikbaar in cranklengtes: 165mm, 170mm, 172.5mm, 175mm
  • Prijs: 559 euro

*UPDATE 1/2019: De batterij is inmiddels leeg. Ik heb er zo’n 150 uur mee gereden.

 

Over deze review

Ik ontving de Stages Power Gen 3 powermeter van Stages voor een review. Zoals bij alle reviews op defietsjournalist.nl geeft de tekst mijn persoonlijke mening over het product weer en zijn er vooraf geen afspraken met de fabrikant gemaakt over de inhoud. Stages heeft dit artikel kunnen controleren op feitelijke onjuistheden.