Ravemen CR700 review: compacte ‘autokoplamp’ voor op je fiets11 min read
To see safely, be seen friendly’ luidt de slogan van de Ravemen CR700. Dat is exact wat de voorlamp doet: de compacte, naar beneden gerichte lichtbundel, geeft je goed zicht tijdens fietsritten in het donker, zonder dat je tegenliggers verblindt. Met een prima batterijduur en verschillende lichtsterktes vind ik de CR700 een goede keuze voor (lange) avondritten op de fiets. Je leest er alles over in deze review.



Bram de Vrind
De Fietsjournalist
We hebben het regelmatig meegemaakt tijdens onze wekelijkse lampjestraining op dinsdagavond: automobilisten die met hun lichten knipperen naar de groep, geïrriteerd door onze felle lampjes. Zelf ontnam een tegemoetkomende fietser met fietslicht als een bouwlamp me ook weleens het zicht.
In onze groep proberen we verblinding van tegenliggers te voorkomen door de hand voor de lamp te houden of de lamp even naar beneden te richten, maar ideaal is dat niet. Dat hebben ze zich waarschijnlijk ook gerealiseerd bij Ravemen. De lampjesfabrikant uit Hong Kong ontwierp een serie voorlampen om dit euvel te voorkomen. Daartoe hebben ze de techniek uit autokoplampen naar de fietslamp gebracht. De lichtbundel van de Ravemen CR-serie is in een hoek naar beneden gericht, zodat je ver vooruit kunt kijken, zonder tegenliggers te verblinden.

Ravemen CR700
Klinkt goed, maar werkt het ook echt? De versie die ik heb getest is de CR700 met een lichtsterkte van 700 lumen. Je kunt er volgens de fabrikant maximaal 100 meter mee vooruitkijken. De lamp weegt 116 gram en gaat volgens Ravemen 50.000 uur mee. Op volle sterkte heeft hij een batterijduur van 1,6 uur, op de middenstand (400 lumen) 2,7 uur, op de lage stand (200 lumen) 5 uur en op de Eco stand (50 lumen) 22 uur. Het lampje heeft ook een aantal flitsstanden, zodat je hem overdag kunt gebruiken voor extra zichtbaarheid.
De Ravemen word geleverd met een mount die je op je stuur zet. De mount past perfect om mijn stuur, maar als je een aerostuur hebt, kan de bevestiging wegens een te kort elastiek voor problemen zorgen. Leuke gadget die Ravemen meelevert is de ‘remote control’. Dat is een knopje dat je bevestigt aan je stuur, zodat je de lamp kunt bedienen zonder je hand van het stuur te halen.

Compacte lichtbundel
Tijd om de weg op te gaan! Ik heb de voorlamp een kleine maand getest, door weer en wind in de donkere januari- en februarimaanden. De lichtbundel is sterk maar compact en de batterijduur uitstekend. Ik heb er maximaal drie uur mee in het donker gereden. Op verlichte wegen voldoet de lage stand prima en in het aardedonker kun je de middenstand of hoge stand gebruiken. De hoge stand gebruikte ik eigenlijk alleen in het aardedonker, bijvoorbeeld in het bos. Mocht je het in je hoofd halen om vijf uur of langer onder de sterren te rijden, dan kun je eenvoudig een powerbank in de USB-aansluiting pluggen.
Ondanks de strakke bevestiging kwam het voor dat het lampje verschoof als ik over slecht wegdek reed. Op de klinkerweg door Oud Empel bijvoorbeeld. Maar dat heb ik tot nu toe bij elke voorlamp ondervonden.

Waterbestendig
De behuizing van het lampje oogt robuust en is waterbestendig, klasse ip-x6. Dat houdt in dat je hem zorgeloos kunt gebruiken in de regen, maar niet kunt onderdompelen in een bak met water. De waterbestendigheid vind ik belangrijk: als ‘regenfietser’ heb ik al verschillende lampjes moeten weggooien wegens vochtschade. Mocht je de lamp gebruiken in de regen, dan zou ik wel aanraden om de remote control uit te pluggen, zodat er geen vocht in de usb-aansluiting kan komen.
Nog een handige feature is de indicator op de powerknop. Die geeft aan of je batterij voor meer dan 60 procent vol is (groen licht), leeg begint te raken (10-60 procent batterijduur, rood licht) of bijna leeg is (minder dan 10 procent, knipperend rood).
Vrienden in het donker
Maar hoe zit het met de ‘slimme’ anti-verblindingsfeature? Van tegenliggers heb ik de voorbije weken geen geïrriteerde reacties ontvangen. Om te ervaren hoe tegenliggers de voorlamp zien, ben ik zelf even in de auto gekropen. Van een afstand van 20 meter verblindde de lichtbundel niet, zelfs niet op de felste stand. Ravemen maakt wat mij betreft de slogan ’to be seen safely, be seen friendly’ waar.
De CR700 is in mijn optiek een goede en complete voorlamp voor het maken van (lange) ritten in het donker. Batterijduur en lichtsterkte zijn goed en je kunt er ook met een gerust hart mee in de regen fietsen. De mount kan een probleem vormen als je een aerostuur hebt. De CR700 heeft uitgebreide features, zoals een remote control en batterijduurindicator. En dankzij slimme naar beneden gerichte ‘beam’, maak je er ook nog vrienden mee in het verkeer.
De CR700 kost 59,95 euro en is verkrijgbaar via de webshop van BusyBee Bike Products.
Over deze blog
Van distributeur BusyBee heb ik de Ravemen CR700 ontvangen voor een review. Zoals bij alle reviews op defietsjournalist.nl geeft de tekst mijn persoonlijke mening over het product weer en zijn er vooraf geen afspraken met de fabrikant gemaakt over de inhoud. BusyBee heeft dit artikel kunnen controleren op feitelijke onjuistheden.
Onderstaand zie je de verschillende lichtsterktes die de lamp produceert:




Zou graag willen weten waar in Nederland deze lamp te koop is. Tot nh toe alleen buitenlandse sites kunnen vinden.
Hoi A.J., de lamp is nu ook online te koop. Zie de link in dit artikel.