De Brabantse Pijl cycling route: fietsen, eten en drinken in het spoor van Mathieu16 min read
De Druivenstreek in Vlaams-Brabant biedt een vermakelijke afwisseling van smalle baantjes, verborgen holle wegen en verrassende kasseistroken. De Brabantse Pijl cycling route leidt je er in het spoor van de wielerklassieker die vorig jaar werd gewonnen door Mathieu van der Poel. De nieuwe route is een goed uitgangspunt voor een fietsdag of -weekend, met Bourgondische omlijsting.



Bram de Vrind
De Fietsjournalist
Natuurlijk zijn er de Vlaamse Ardennen, de bekende streek met zijn hellingen en wielerhistorie. Maar Vlaanderen is meer dan de regio van de Ronde van Vlaanderen. Zoveel is mij de voorbije jaren wel gebleken. Zo ontdekte ik de weidse landschappen van het Heuvelland in West-Vlaanderen en de glooiende landerijen met fruitgaarden in Limburg. Wielerregio’s waar je net als op het Ronde-parcours heerlijk kunt draaien en keren over hellingen en kasseistroken die zijn omgeven met koershistorie. Denderend met je fietsmaten over een kasseistrook voel je je soms even wielerprof. Na afloop evalueer je je fietsbelevenissen onder het genot van een stevige pasta of smaakvol Vlaams bier.
Druivenstreek
De Druivenstreek mag op het lijstje Vlaamse wielerregio’s niet ontbreken. De regio ligt ten zuidoosten van Brussel in Vlaams-Brabant. Het wordt gekenmerkt door zijn glooiende landschappen met heuvels rond 100 meter hoogte, bossen en – je raadt het al – druiventeelt. Gelegen op zo’n twee uur rijden van Utrecht is de streek vanuit de Randstad ook te bezoeken als dagtrip.

De Brabantse Pijl cycling route
In de wielerwereld is de regio gekend van De Brabantse Pijl, die jaarlijks in april de laatste Vlaamse voorjaarsklassieker op de kalender vormt. De koers start vanuit Leuven, waarna de renners over een lengte van 200 kilometer ruim dertig hellingen krijgen voorgeschoteld. Na twee lokale rondes in het westelijke Beersel trekt het peloton richting Overijse voor de finale.
Daar wordt de koers vaak betwist in de drie lokale rondes over de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en ‘t Schavei. Op de laatste klim haalde Mathieu van der Poel vorig jaar een huzarenstukje uit. Hij won de eindsprint met fietslengtes verschil van zijn naaste belagers Julian Alaphilippe en Tim Wellens.
Voor degenen die graag een dag in het spoor van ‘MvdP’ willen fietsen is er goed nieuws. Er was al De Brabantse Pijl toertocht, met keuze uit drie afstanden over het parcours door de Druivenstreek. Maar vanaf deze zomer is er ook een permanente bordjesroute: De Brabantse Pijl cycling route. De route door Vlaams Brabant en een stukje Wallonië is ongeveer 100 kilometer en voert over de bekende hellingen uit de klassieker die op 15 april verreden had moeten worden.
(Tekst gaat verder onder foto)

Never a dull moment
Vooruitlopend op de opening van de route, verkennen we de streek op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen. We ontdekken een wirwar aan landwegen, betonbaantjes, beklimmingen over holle wegen en kasseistroken dwars door glooiende akkers. Het is draaien en keren, klimmen en afdalen, zoals wel vaker in Vlaanderen never a dull moment. De streek telt vooral kortere hellingen tot 1 kilometer. Ze beginnen vaak steil, waarna ze afvlakken en valsplat naar de heuveltop lopen.
We rijden een andere route dan De Brabantse Pijl cycling route die tijdens ons bezoek nog niet gereed is. De opeenvolging van hellingen maakt deze route pittig. Je start vanuit Huldenberg en overwint op 85 kilometer 1000 hoogtemeters. Je klimt door Overijse over de bekende S-bocht langs de ‘frituur’ en kerk, waar het peloton in de finale van De Brabantse Pijl in volle vaart naar beneden duikt om te positioneren voor de finaleklim van ’t Schavei.

Prachtige kasseienklim
Al gauw volgt de beklimming van de Hertstraat. Deze helling loopt over een lengte van 700 meter en maximaal 8 procent vanuit Overijse omhoog. Niet het bescheiden stijgingspercentage, maar kasseien vormen hier de grootste uitdaging. Waarbij het vooral de vraag is: wie durft door het smalle gootje te rijden zoals de profs doen? Mijn advies: bij twijfel niet oversteken.
Bij de kruising met de Nijvelsebaan neem je niet de brede afdaling zoals de profs, maar blijf je de Hertstraat volgen. Na een afdaling volgt dan een prachtige kasseienklim tussen de akkers waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. “Niet gekend, maar wel schoon”, zegt gids Dries Verclyte van Cycling in Flanders.

Veel lintbebebouwing
Een lus door Wallonië volgt, met langere beklimmingen en minder kasseien. Net als aan de Vlaamse kant vind je hier veel lintbebouwing, waardoor het landschap een meer gesloten karakter heeft. Daar moet je van houden. Maar ondanks dat het gebied relatief dichter bevolkt is, kun je er toch vrij ongestoord doorfietsen.
Terug in Vlaanderen mag vanuit het dorp Terlanen de zware kasseienklim van de Moskesstraat (maximaal 17 procent) niet ontbreken. De vlakke aanloop biedt je kans om tempo te maken. Dan begint de lijdensweg op de kasseien. In de bocht liggen plakken asfalt die verlichting bieden, maar op het einde is er geen ontkomen meer aan. Dan is het stoempen over de kasseien totdat je het kapelletje op de top bereikt.
Nog een klim waarop je de benen kunt testen is de Smeysberg: een brede muur die over een lengte van 600 meter door een dorp omhoog loopt. Bij de voet waarschuwt een bord voor een stijgingspercentage van 17 procent. Tijd om naar het binnenblad te schakelen! Halverwege piekt het stijgingspercentage, waarna het zwaarste achter de rug is. Wie goede benen heeft, trekt nog even door naar de top. Heb je slechte benen, dan zal dit afvlakkende stuk als een bevrijding voelen. Bovenop sla je linksaf naar een afdaling met zeer slecht wegdek. Daar is het oppassen geblazen.

Bergop langs de raapzaadvelden
Tijdens de noordelijke ‘finalelus’ richting Leuven wordt het landschap opener. Als uitbrander krijg je de opeenvolging Keersmakerstraat – Oliestraat voor de wielen, een prachtige kasseiweg tussen de glooiende akkers. De 1,3 kilometer lange strook zou niet misstaan in de Ronde van Vlaanderen. Hij begint licht bergop langs de raapzaadvelden om na een kruising bergaf als holle weg te verzinken in het landschap. Bij regenachtig weer liggen de kasseien vet en glad en worden in de afdaling je stuurmanskunsten op de proef gesteld. Dan is het een kwestie van vertrouwen op je materiaal en gaan!

Bourgondische omlijsting
De streek biedt volop mogelijkheden voor een Bourgondische omlijsting van je fietstocht. Na het fietsen kun je neerploffen voor een ‘pintje’ bij ’t Klein Verzet in Terlanen. Deze ‘afspanning’ ademt de sfeer van een oude herberg. Voor streekbier en een goede lunch of diner kun je ook terecht bij de historische Brouwerij De Kroon in Neerijse. Brasserie Baron’s House in Neerijse biedt plek om ’s avonds na te kaarten over je fietstocht onder het genot van Bourgondische specialiteiten.
Wil je kilometers maken over glad wegdek, dan is de streek minder geschikt. Lintbebouwing geeft de regio een minder open karakter, hoewel je er wel lekker kunt doortrappen. Maar koershistorie heeft de regio van de Brabantse Pijl genoeg, net als verrassende klimmetjes en verborgen kasseistroken. Een goed alternatief als je eens wat anders wilt dan de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Onze Brabantse Pijl route:
85 kilometer, 1000 hoogetemeters. Startplek: Huldenberg.
Slapen:
B&B Park 7
Gesitueerd in een kasteelpark in Engelse landschapsstijl. Warme ontvangst door gastheer graaf Thierry de Limburg Stirum.
Kasteelpark 7, Huldenberg
Eten:
Brasserie Baron’s House
Gelegen in het koetshuis van het kasteelpark van Neerijse. Dit koetshuis is niet enkel bekend om zijn eigen rijke geschiedenis, het dateert van rond 1700, maar ook omwille van zijn unieke ligging, te midden van natuurreservaat De Doode Bemde.
Dorpsstraat, 5 Neerijse
Drinken:
Café ’t Klein Verzet
‘t Klein Verzet is het type van café dat aansluiting zoekt bij wat een afspanning in het Dijleland te bieden had; een plaats waar na een vermoeiende tocht mens en dier werden ‘afgespannen’ en een gastvrij onderkomen vonden. ’t Klein Verzet past dit begrip aan de hedendaagse behoeften aan.
Bollestraat 1, Terlanen
Brouwerij De Kroon
In 2003 erkend als monument. Het is een van de laatste ambachtelijke brouwerijen in Vlaanderen met een volledige uitrusting.
Beekstraat 20, Neerijse
Toerisme Vlaams-Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be
Toerisme Waals-Brabant: www.beleefwaalsbrabant.be
Toerisme Wallonië België Toerisme www.walloniebelgietoerisme.be
Toerisme Vlaanderen: www.toerismevlaanderen.nl
Beste ,
Is het mogelijk om ergens de gpx file te verkrijgen?
Mvg
Tim
Heb ik gemaild! Gr, Bram
GPX files (met startplaats Oud-Heverlee of Overijse) kunnen ook hier gedownload worden: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/fietsen/fietsproducten/brabantse-pijl-cycling-route/